ویکی‌خبر:تغییر مسیر

از ویکی‌خبر، مرجع خبری آزاد
(تغییرمسیر از ویکی‌خبر:مسیر)


میان‌بُر:
وخ:مسیر

«تغییر مسیر» چیست و به چه درد می‌خورد[ویرایش]

ویکی‌خبر به ما این امکان را می‌دهد که هر گاه یک بازدید کننده به یک صفحهٔ خاص از ویکی‌خبر رسید، به صورت خودکار به صفحهٔ دیگری ارجاع داده‌شود، که این قابلیت را «تغییر مسیر» می‌نامیم. به عنوان نمونه، کابرانی که به صفحهٔ وخ:مسیر بروند، به صورت خودکار به صفحهٔ ویکی‌خبر:تغییر مسیر فرستاده می‌شوند.

موارد استفادهٔ صحیح از تغییر مسیر متعددند. از آن جمله:

  1. از فرم مخفف یک کلمه به فرم گسترده آن. مانند این که کاربران را از صفحهٔ وخ:مسیر به صفحهٔ ویکی‌خبر:تغییر مسیر ارجاع بدهیم.
  2. از کلمه‌ای با اشتباه املایی متداول به نگارش صحیح آن کلمه. مثلاً کاربران را از صفحهٔ والیبال ایران در بازیهای ۲۰۱۰ گوانجو از سد بحرین گذر کرد به صفحهٔ هندبال ایران در بازیهای ۲۰۱۰ گوانگ‌ژو از سد بحرین گذر کرد ارجاع بدهم.
  3. از نام ناقص به کامل. نظیر آن که کاربران را از صفحهٔ وخ:تگ به صفحهٔ ویکی‌خبر:تالار گفتگو بفرستیم.
  4. از کلمات مترادف به صفحه‌ای که آن‌ها را توضیح داده‌است. مثلا از صفحهٔ ویکی‌خبر:IRC به صفحه‌ٔ ویکی‌خبر:آی‌آر‌سی تغییر مسیر ایجاد کنیم.

مهم‌ترین فایده‌ای که از وجود تغییر مسیرها در ویکی‌خبر حاصل می‌شود موفقیت بیشتر جست‌وجوها در ویکی‌خبر است. به عنوان نمونه، در مواردی که فرم‌های مختلف نگارشی یک کلمه همگی به یک صفحه ارجاع شوند، یک کاربر با جست‌وجوی هر کدام از این کلمات، به صفحهٔ کاملی حاوی محتوای آن‌ها خواهد رسید.

همچنین صفحات تغییر مسیر از ایجاد مقالات جدید با محتوای مشابه مقالات موجود جلوگیری می‌کند.

نحوه ایجاد یک تغییر مسیر[ویرایش]

اگر می‌خواهید صفحهٔ ۱ را به صورت خودکار به صفحهٔ ۲ ارجاع بدهید، باید عبارتی مانند زیر را در ابتدای صفحهٔ ۱ قرار دهید:

#REDIRECT [[نام صفحهٔ ۲]]

در ویکی‌پدیای فارسی امکان استفاده از فرمان ترجمه‌شده به فارسی نیز وجود دارد، به این شکل:

#تغییرمسیر [[نام صفحهٔ ۲]]

چه‌وقت یک تغییر مسیر را باید حذف کنیم[ویرایش]

تغییر مسیرهایی که به هر طریق با ضوابط و راهبرهای ویکی‌خبر در تناقض باشند، یا خصوصیت‌های زیر را داشته باشند، باید حذف گردند:

  1. باعث سردرگمی خواننده شوند. به عنوان نمونه تغییر مسیر از حقوق به کارمزد باعث گمراهی عدهٔ زیادی از کاربران می‌شود که توقع داشته‌اند صفحهٔ منبع اصلی اطلاعات راجع به رشتهٔ دانشگاهی حقوق یا علم حقوق را به آن‌ها بدهد. (در صورتی که اهمیت صفحات مختلفی که حقوق می‌تواند به آن‌ها ارجاع کند، در یک سطح باشد، یا نتوان یکی از آن‌ها را به عنوان گزینه اصلی فرض کرد، بهتر است حقوق به صفحهٔ حقوق (ابهام‌زدایی) ارجاع شود.)
  2. باعث توهین به یک شخص، یا گروهی از اشخاص بشوند. مثلاً ساختن صفحهٔ [[جنایتکار کثیف]] که تنها حاوی یک تغییر مسیر به صفحه آدولف هیتلر شود، پذیرفتنی نیست، و این تغییر مسیر باید حذف گردد.
  3. مفهومی که مناسب ویکی‌خبر باشد را ارائه نکند. مثال آن عبارت است از تغییر مسیر از صفحهٔ [[عاقبت زندگی من و شما]] به صفحهٔ [[علافی]].
  4. تغییر مسیر به صفحه‌ای که وجود ندارد.(تبصره: اگر صفحهٔ سومی در رابطه با همان موضوع وجود دارد که می‌توان تغییر مسیر را به سمت آن هدایت کرد، به جای حذف تغییر مسیر، آن را به طرف صفحهٔ سوم نشانه‌گیری کنید.)

تغییر مسیرهایی که نباید آن‌ها را حذف یا اصلاح کرد[ویرایش]

اگر صرف وجود‌داشتن تغییر مسیر باعث شود که جست‌وجوهای کاربران با نتایج موفق بیشتری همراه باشد، بدون دلیل کافی نباید اقدام به حذف آن تغییر مسیر نمود.

هم‌چنین، اگر صفحهٔ مربوط به عبارتی که معانی متعدد دارد، به یک صفحهٔ ابهام‌زدایی تغییر مسیر می‌دهد، سعی نکنید که این تغییر مسیر را به سمت «یکی» از این معانی «اصلاح» کنید! صفحات ابهام‌زدایی برای این ایجاد شده‌اند که در شرایط فوق کاربر بتواند به صفحهٔ درست برود. حتی اگر تعدادی از کاربران مجبور باشند یک کلیک اضافه برای رسیدن به صفحهٔ مورد نظر خود بکنند، بار کاری ناشی از این امر برای سرورهای ویکی‌خبر هزاران بار کمتر از بار کاری وارد شده به سرور در زمانی است که شما این صفحه را اصلاح می‌کنید.

ارجاع به خود، چرخه‌های معیوب[ویرایش]

شما مجاز نیستید در ویکی‌خبر صفحه‌ای بسازید که به خودش تغییر مسیر بدهد. چنین صفحاتی نه تنها کار نخواهند کرد، بلکه باعث دوبرابر شدن بار کاری سرورهای ویکی‌خبر خواهند شد. به علاوه، شما با این کار خود باعث می‌شوید که آن عده از اعضای ویکی‌خبر که به طور رایگان و داوطلبانه وقت و انرژی خود را در راه اصلاح ویکی‌خبر صرف می‌کنند، این زمان و توان ارزشمند را برای اصلاح اشتباه ساده شما از دست بدهند.

هم‌چنین شما اجازه ندارید دو صفحه را به گونه‌ای در ویکی‌خبر بسازید که هر یک به دیگری تغییر مسیر دهد. به چنین وضعیت «چرخهٔ معیوب» در تغییر مسیر گفته می‌شود.

با کاربرانی که به طور آگاهانه نسبت به دو مورد اخیر اقدام کنند، برخورد خواهد شد.

جستارهای وابسته[ویرایش]