حامد کرزای: حمایت از فرصت‌های سرمایه‌گذاری در منطقه باید به صورت موثر تعقیب شود

از ویکی‌خبر، مرجع خبری آزاد
جمعه ۳ دی ۱۳۸۹، ۲۴ دسامبر ۲۰۱۰، ۰۳:۳۰:۰۰ ق.ظ.

بنا به گزارش خبرگزاری آواپرس، حامدکرزی رییس جمهور جمهوری اسلامی افغانستان با حضور در اجلاس اکو، مواردی را برای درمیان گذاشتن با دیگر کشورها بیان کرده است.

وی تسهیلات تجاری میان کشور‌های اکو را خیلی مهم دانسته و افزود: توسعه تجارت منطقه‌ای از طریق همگرائی اقتصاد کشور‌ها دارای اهمیت حیاتی برای ارائه فرصت‌های اقتصادی در منطقه ما می باشد. افغانستان منحیث عضو این سازمان و به عنوان پل زمینی برای وصل کردن کشورهای منطقه متعهد است تا تمامی تسهیلات ترانزیتی را فراهم نموده و معتقد است که تطبیق توافقنامه تجارت اکو ما را در راه رفتن به سوی ایجاد منطقه تجارت آزاد در منطقه همانگونه که در دیدگاه ۲۰۱۵ ایکو پیش بینی شده است، کمک می کند. خرسند هستم که توافقنامه ترانزیت و تجارت میان افغانستان و پاکستان که به تاریخ ۲۸ اکتوبر در کابل امضا شد می تواند زمینه رشد و گسترش همکاری های ترانزیت میان کشور های منطقه را فراهم نماید.

رئیس جمهور، توسعه تجارت را نیز فوق العاده مهم دانسته اظهار داشت: تحکیم نقش سکتور خصوصی در پروژه های منطقوی و حمایت از فرصت های سرمایه گذاری در منطقه باید به صورت موثر تعقیب شود. ما به نوبه خود، مسرت داریم که زمینه های لازم را برای توسعه سکتور خصوصی فراهم کرده و راه را برای توسعه همکاری و مشارکت مختلط مخصوصاً برای رفع موانع ساختاری جستجو نمائیم. طوریکه در نخستین کنفرانس بین المللی سرمایه گذاری در دوبی و چهارمین نشست سازمان کنفرانس اقتصادی منطقوی در استانبول مطرح گردید، ما یک تعداد از قوانین بهتر بازرگانی و مقررات مربوط به حمایت از سرمایه گذاری و توسعه سکتور خصوصی را در افغانستان ایجاد کرده ایم.

با درنظرداشت اینکه وضعیت تجارت منطقوی و سرمایه گذاری در منطقه ایکو هنوز در سطح پائین قرار دارد، باور دارم که حمایت و توسعه سرمایه گذاری ایکو و انکشاف سکتور خصوصی باید از طریق بانک تقویت تجارت ایکو هر چه بیشتر تسریع گردد. می خواهم به اطلاع برسانم که افغانستان آماده است تا به بانک تجارت ایکو بپیوندد.

حامدکرزی وصل منطقه را از اولویت های افغانستان دانسته تصریح کرد: در حالیکه اهمیت بهبود مواصلات از طریق زیربنا ها و نقش آنها در رشد اقتصاد کشورهای منطقه را درک می کنیم، در نظرداریم جاده های جدید اعمار نموده و سرک های کنونی را بهبود و بازسازی نمائیم و راه های آهن را با کشور های منطقه اعمار کنیم. به گونه مثال، راه آهن حیرتان- مزارشریف، راه اهن سمنگان- هرات و امادگی برای ارزیابی امکانات جهت ایجاد راه آهن کندهار- چمن را زیر کار داریم.

این اجلاس با سخنان کوتاه محمود احمدی نژاد رئیس جمهور ایران که کشورش طی دوسال گذشته ریاست دوره ایکو را برعهده داشت، آغاز گردید و موصوف با مهم خواندن همکاری جهت توسعه سازمان ایکو گفت: این سازمان ظرفیت بالایی برای همکاری جمعی دارد و چهارچوب مناسبی برای توسعه منطقه می باشد. سپس عبدالله گل رئیس جمهور ترکیه به عنوان رئیس جدید سازمان ایکو اظهار داشت که در کشورهای عضو این سازمان چهارصد میلیون نفر زنده گی می کنند و دارای منابع سرشار طبیعی به شمول انرژی می باشند و این مساله به سازمان ایکو فرصت می دهد که با استفاده از موقعیت مهم جغرافیایی خود به عنوان منطقه وصل شرق و غرب نقش مهم در توسعه منطقه و جهان ایفا کند و در ضمن جایگاه تاریخی خود را به مثابه دهلیز تجارت و ترانزیت بازیابد. رئیس جمهور ترکیه همچنین گفت که قلمرو کشور های عضو ایکو یکی از مناطق مهم انرژی در جهان است و اگر به صورت عقلانی از آن استفاده به عمل آید، ایکو می تواند نقش مهمی در رشد منطقه ایفا کند.

عبدالله گل با تاکید براهمیت گسترش حمل ونقل و مواصلات از کشور های عضو ایکو خواست تا در شبکه راه آهن استانبول، تهران و اسلام آباد وصل شوند و آماده گی کشورش را برای همکاری در این راستا اعلام کرد.

رئیس جمهور ترکیه همینگونه از کلیه کشور های عضو تقاضا کرد تا در بانک انکشافی ایکو که در استانبول به فعالیت آغاز کرده است بپیوندند و در ضمن به موافقت نامه تجارتی ایکو ملحق شوند تا سازمان ایکو به هدفش که ارتقای حجم تجارت الی بیست درصد تا سال ۲۰۱۵ میلادی بین کشور های عضو است، دست یابد.

دراین اجلاس سران کشور های دیگر عضو سازمان ایکو نیز سخنرانی نمودند و قرار است، محل بعدی اجلاس سران را در اخیر این نشست مشخص کنند و نیز تصامیم مهمی را برای توسعه تجارت و همگرایی اقتصادی در میان اعضای سازمان ایکو اتخاذ نمایند. گفتنی است، در این سازمان منطقوی برعلاوه افغانستان ۹ کشور دیگر منطقه به شمول ایران، پاکستان، ترکیه، تاجکستان، ازبکستان، ترکمنستان، قرقیزستان، قزاقستان و آذربایجان نیز عضویت دارند و اجلاس سران این سازمان هردوسال یکبار در یکی از کشور های عضو برگزار می گردد. دراجلاس کنونی سازمان ایکو دوکشور سوریه و عراق نیز به عنوان مهمان اشتراک دارند.

مقرسکرتریت سازمان ایکو در تهران است و یحیی معروفی یکی از دپلومات های سابقه دار افغانستان به حیث سرمنشی سازمان ایکو ایفای وظیفه می نماید. اهداف این سازمان را ارتقای شرایط برای توسعه اقتصادی پایدار و افزایش سطح زندگی و رفاه مردم، گسترش تجارت درون منطقه ای و فرامنطقه ای و حذف موانع تجاری، تلاش در جهت ادغام تجارت کشورهای منطقه با تجارت جهانی و ارتقائ همکاری های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، فنی و علمی، توسعه زیربناهای حمل و نقل و ارتباطات، توسعه همگرایی بخش دولتی و خصوصی با تاکید بر آزادسازی اقتصادی و تدوین برنامه مشترک جهت توسعه منابع انسانی و بهره برداری از منابع طبیعی کشور های عضو تشکیل می دهد.

منابع

‎«‏حامد کرزای: حمایت از فرصت های سرمایه گذاری در منطقه باید به صورت موثر تعقیب شود». ‏خبرگزاری صدای افغان(آوا)، ‏۲ دی ۱۳۸۹ ساعت ۱۷:۱۶