پرش به محتوا

تصویب قطعنامهٔ عربستان و آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران

بررسی‌شده
از ویکی‌خبر، مرجع خبری آزاد
شنبه ۲۸ آبان ۱۳۹۰، ۱۹ نوامبر ۲۰۱۱، ۰۳:۳۰:۰۰ ق.ظ.

مجمع عمومی سازمان ملل متحد با رأی بیشتر نمایندگان حاضر، قطعنامهٔ پیشنهادی عربستان سعودی برای محکومیت طرح مورد ادعای ترور سفیر سعودی که پیشتر مطرح شده بود را در واشنگتن تصویب کرد. در این رأی‌گیری حدود نیمی از اعضا حضور نداشتند یا رأی ندادند و یا رأی ممتنع دادند. سران کشوری و لشکری ایران، از جمله سید علی خامنه‌ای، هرگونه تصمیم برای این ترور را رد کرده ‌بودند. دادگاه‌های ایالات متحده نیز دست داشتن ایران در این ترور را تأیید نکرده‌اند.

در رأی‌گیری مجمع عمومی سازمان ملل متحد ۱۰۶ رأی موافق، ۹ رأی مخالف و ۴۰ رأی ممتنع ارائه شد. رأی‌گیری مجمع عمومی سازمان ملل متحد عصر روز جمعه به وقت نیویورک و بامداد امروز شنبه به وقت تهران انجام گرفت.

در این مصوبه از ایران به صراحت یاد نشده و مسئولیتی متوجه تهران نشده‌است.

—مصوبهٔ سازمان ملل

ایالات متحده و اتحادیه اروپا از تصویب این قطعنامه حمایت کردند ولی روسیه، چین، کوبا، اکوادور، ونزوئلاو برخی کشورهای دیگر به قطعنامه رأی منفی دادند. لبنان در جمع ۴۰ کشوری بود که رأی ممتنع دادند. ۱۹۳ کشور در مجمع عمومی سازمان ملل متحد عضویت دارند.

در این قطعنامه، برنامهٔ ترور سفیر عربستان سعودی در واشنگتن محکوم شده‌است و از ایران خواسته شده در این زمینه همکاری کند و تأکید شده‌است: «تمامی اشکال تروریسم و خشونت‌ها بر ضد دفاتر نمایندگی دیپلماتیک محکوم می‌شود.» قطعنامه خواستار آن شده‌است که عاملان این ترور محاکمه شوند. در این مصوبه از ایران به صراحت یاد نشده و مسئولیتی متوجه تهران نشده‌است.

عبدالله معلمی سفیر عربستان سعودی در سازمان ملل متحد در سخنرانی پیش از رأی‌گیری گفت: «این قطعنامه علیه جمهوری اسلامی ایران نیست لذا از تهران می‌خواهیم از آن حمایت کند و اتباع ایرانی تحت تعقیب در ماجرای ترور سفیر سعودی در واشنگتن را تسلیم دادگاه کند». او در عین حال ایران را به دخالت در برنامه‌ریزی برای انفجار سفارت عربستان سعودی در منامه و پل ملک فهد (رابط بحرین و عربستان در خلیج فارس) متهم کرد. او پیشتر نیز اظهار کرده بود که «این طرح ترور، آن قدر زشت است که باید مجمع عمومی سازمان ملل متحد درباره‌اش تصمیم گیرد».

حداقل از عبارت «توطئهٔ مورد ادعا» استفاده نکرده و اصل «همه بی‌گناهند مگر جرمشان ثابت شود» را نادیده می‌گیرد. مسکو این قطعنامه را نمی‌پذیرد زیرا این توطئه همچنان در سطح ادعا است.

—سرگی کاریف معاون نمایندهٔ روسیه در سازمان ملل

محمد خزاعی نمایندهٔ ایران در سازمان ملل متحد در سخنانی قبل از رأی‌گیری با رد ادعاهای نماینده عربستان از قطعنامه پیشنهادی که بر پایه ادعاهای آمریکا استوار است انتقاد کرد. او این دعوی را کاملاً رد کرد و از اعضای مجمع عمومی سازمان ملل متحد خواست به قطعنامهٔ عربستان رأی ندهند. خزاعی گفته بود تهران هیچ سند رسمی برای پاسخگویی به آن‌ها دریافت نکرده‌است.

سرگی کاریف معاون نمایندهٔ روسیه نیز با لحنی اعتراض‌آمیز گفت: «سال گذشته نیز چندین اقدام ضد دیپلمات‌ها دیدیم ولی کسی پیش‌نویس قطعنامه‌ای را به مجمع عمومی ارائه نکرد». همچنین قطعنامه را رد کرد زیرا حداقل از عبارت «توطئهٔ مورد ادعا» استفاده نکرده و اصل «همه بی‌گناهند مگر جرمشان ثابت شود» را نادیده می‌گیرد. مسکو این قطعنامه را نمی‌پذیرد زیرا این توطئه همچنان در سطح ادعاست. نمی‌توان پذیرفت که از مجمع عمومی بخواهند موضوعی را محکوم کند ولی تحقیقات درباره‌اش به پایان نرسیده باشد. «هنگامی که از ایران خواسته می‌شود به تعهدات خود پایبند باشد یعنی ایران تنها کشوری است که به تعهداتش پایبند نبوده ولی مشکل در دست بحث و بررسی است و همچنان بحث و رویارویی میان دو کشور در چارچوب حقوقی صرف است.»



منابع