اخراج سفیر اسرائیل از سوی ترکیه
- ۱۵ ژانویهٔ ۲۰۱۶: سرنگونی سوخوی ۲۴ روسیه توسط ترکیه، ۲۰۱۵
- ۱ اوت ۲۰۱۵: حمله تروریستی به قطار آنکارا تهران
- ۹ ژوئن ۲۰۱۵: رئیسجمهور سابق ترکیه، گل: باید در جهت دولت ائتلافی تلاش کرد نه انتخابات زودهنگام
- ۱۲ آوریل ۲۰۱۵: ترکیه طرح ایران برای یمن را پذیرفت / ترکیه: با ایران برای توقف جنگ در یمن همکاری میکنیم
- ۲۹ مارس ۲۰۱۵: تظاهراتکنندگانی از مردم ترکیه حمله نظامی به یمن را محکوم کردند
پس از انتشار جزئیات تحقیق یک هیئت سازمان ملل متحد در مورد حملهٔ مرگبار سربازان اسرائیلی به کاروان دریاییای که بهسوی غزه در حرکت بود و همچنین عدم پوزشخواهی اسرائیل، دولت ترکیه سفیر اسرائیل را اخراج کرد.
مقامات ترکیهای مچنین خبر از تعلیق کلیهٔ توافقهای نظامی با اسرائیل دادند. احمد داوداغلو، وزیر امور خارجهٔ ترکیه مهمترین قدمهای ترکیه بر ضد اسرائیل را اخراج سفیر این کشور، کاهش سطح روابط دیپلماتیک و نظامی و علاوه بر این اتخاذ تدابیر دفاعی ضروری برای پشتیبانی از کشتیهائی که در دریای مدیترانه در سواحل ترکیه تردد میکنند.
آقای دواداغلو تأکید کرد که در صورت امتداد این عدم پوزشخواهی از سوی اسرائیل، تحریم اسرائیل میتواند بهصورت جدی در دستور کار ترکیه قرار گیرد. پیشتر تهیهکنندگان این گزارش سازمان ملل از اسرائیل خواسته بودند غرامت بپردازد، اما رجب طیب اردوغان، نخستوزیر ترکیه این را ناکافی و تنها عذرخواهی رسمی اسرائیل و پرداخت غرامت و همچنین پایان حصر دریائی غزه مورد قبول دانستهبود.
بر طبق این تصمیم، سفیر اسرائیل و معاونش باید خاک ترکیه را تا ۷ سپتامبر ترک کنند.
سال گذشته، در پی حملهٔ نیروهای اسرائیل به کشتی مرمره وابسته به یک سازمان بشردوست ترکیهای، ۹ شهروند ترکیهای کشته و عدهای دیگر نیز مجروح شدند.
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل و دیگر مقامات اسرائیلی هنوز به این اقدامات ترکیه و گزارش سازمان ملل متحد واکنشی نشان ندادهاند.
منابع
- «ترکیه سفیر اسرائیل را اخراج و توافقهای نظامی با این کشور را معلق کرد». بیبیسی فارسی، ۲ سپتامبر ۲۰۱۱
- «ترکیه سفیر اسرائیل را اخراج کرد». رادیو فردا، ۲ سپتامبر ۲۰۱۱ (۱۱ شهریور ۱۳۹۰)