گزارش از وعده دولتمردان اقتصادی ایران؛ فرصت طلایی برای تک نرخی کردن ارز / خداحافظی با ارز دولتی

از ویکی‌خبر، مرجع خبری آزاد
سه‌شنبه ۱۸ فروردین ۱۳۹۴، ۷ آوریل ۲۰۱۵، ۱۲:۴۸:۳۶ ب.ظ.


بر اساس وعده دولتمردان اقتصادی، در ایران، مقدمات اجرای ارز تک‌نرخی در سال جاری آماده است و بازار ارز آماده خداحافظی با دلار دولتی می‌شود.

معمولاً اگر اتفاقی درراه باشد، انتشار خبر آن موجب تحول در بازارهای مالی می‌شود و زمانی که آن اتفاق رقم می‌خورد دیگر، واکنشی به اصل موضوع نشان داده نمی‌شود. وضعیت بازار ارز کشور ایران با توجه به اتفاقاتی که در سال‌های نود و نود و یک برای این بازار مشاهده و باعث افزایش ۳ برابری قیمت ارز شد، هنوز از خاطر بازار ارز نرفته است، در حال حاضر نیز انتظاراتی برای شکل‌گیری توافق هسته‌ای ایجادشده و این موضوع به لغو تحریم‌ها مرتبط است به همین دلیل قیمت‌ها در بازار کاهش‌یافته است.

ولی‌الله سیف رئیس‌کل بانک مرکزی ایران در آخرین روزهای سال گذشته در پاسخ به سؤال خبرنگار مهر مبنی بر اینکه با توجه به کاهش نرخ تورم آیا بانک مرکزی همچنان مصمم به اجرای ارز تک‌نرخی در سال نود و چهار است یا خیر؟ گفت:

« مقدمات اجرای ارز تک نرخی در سال ۹۴ آماده است. »

این در حالی است که بانک مرکزی ایران نرخ تورم پایان سال نود و سه را پانزده شش درصد اعلام کرده است و نرخ ارز در بازار آزاد در روزهای گذشته هم با روندی کاهشی به سه هزار و دویست و شصت تومان رسید و بانک مرکزی هم نرخ رسمی دلار را دو هزار و هشتصد و هشت تومان اعلام کرد و اختلاف قیمتی بین این ۲ ارز به حداقل رسیده است. بازار ارز در شرایط فعلی بازاری غیرقابل‌کنترل نیست. کاهش نرخ ارز که در روزهای اخیر رقم خورده است این فرصت را برای بانک مرکزی کشور ایران ایجاد می‌کند که به سمت تک‌نرخی کردن ارز حرکت کند البته با توجه به هزینه‌های انتقال ارز در شرایط فعلی می‌توان فاصله صد تا صد و پنجاه تومانی نرخ رسمی و نرخ بازار آزاد را معیار ارز تک‌نرخی دانست، چراکه تا زمانی که مشکلات تحریم برای سیستم بانکی پابرجاست و انتقال ارز حدود صد و پنجاه تومان هزینه خواهد داشت.

بررسی عملکرد بازار ارز نشان می‌دهد متوسط نرخ اسمی برابری دلار در بازار ارز در دوازده‌ماهه منتهی به‌پایان بهمن‌ماه سال هزار و سیصد و نود و سه به سی و دو هزار و چهارصد و نود و هشت ریال رسیده که در مقایسه با رقم مربوط به دوازده‌ماهه منتهی به‌پایان بهمن سال هزار و سیصد و نود و دو (سی و دو هزار و دویست و هشتاد و نه ریال)، تنها معادل صفر شش درصد افزایش داشته است.

میزان مصارف ارزی کشور ایران به‌طور ماهانه بین شش تا هفت میلیارد دلار است که حدود پنج میلیارد دلار آن برای امور بازرگانی هزینه می‌شود. بخشی از ارز موردنیاز کشور ایران هم از طریق صادرات غیرنفتی تأمین می‌شود، اما حدود هفتاد درصد از نیاز بازار از محل صادرات نفت حاصل می‌شود که با کاهش قیمت نفت، ارزآوری در این بخش با کمبود مواجه می‌شود.

منابع