مصاحبه با جیمی ولز بنیانگذار ویکی‌مدیا

از ویکی‌خبر، مرجع خبری آزاد
شنبه ۶ آذر ۱۳۸۹، ۲۷ نوامبر ۲۰۱۰، ۰۳:۳۰:۰۰ ق.ظ.

جیمی ولز بنیان گذار ویکی مدیا که ویکی پدیا و ویکی خبر جزئی از آن هستند در روز سه شنبه۱۳۸۹ /۰۲/۰۹ مصاحبه ای با بی‌بی‌سی فارسی انجام داده که متن آن در زیر می آید

مجری ۱(فرداد فرحزاد) بخش خبری دائره المعارف ویکی پدیا به زبان فارسی چند روزی است که کارخود را آغاز کرده است. از ویکی پدیا به عنوان بزرگترین دائره المعارف آنلاین نام برده می شود. ساعاتی پیش گفتگویی داشتم با جیمی ولز، موسس ویکی پدیا و ابتدا از او پرسیدم
-س- صحت خبرها و بی طرفی گزارش های ویکی خبر با توجه به وجود دیدگاههای سیاسی مختلف کاربران، چگونه بررسی می شود؟
-جیمی ولز- ما گروهی از گردانندگان را دور هم جمع کرده ایم که تلاش می کنند کیفیت خبرها رو با قوانین کلی ما مثل بیطرف بودن و واقعی بودن بسنجن و تنظیم بکنند. نتیجه کار خیلی بستگی به این گردانندگان داره. ولی در عوض ما سعی کرده ایم این افراد را به دقت انتخاب کنیم. در مورد یک سیستم همگانی مثل ویکی پدیا، هیچوقت تضمین صد در صدی وجود ندارد. همیشه امکان اشتباه و البته امکان تصحیح آن اشتباه وجود دارد. من با گروه گردانندگان ویکی پدیای فارسی حرف زدم. آن ها تجربه مشابهی با تجربه سایر زبانهای ویکی پدیا داشتند. در همه زبانها و گروه ها افرادی هستند که اطلاعاتشون ممکن است اغراق آمیز باشد.
-س- علیرغم همه اینها هنوزهم انتقادات زیادی هست که ویکی پدیا، (نه تنها بخش خبری آن، بلکه حتی بخشهای دیگرش) بخاطر نداشتن سردبیرها، به آن شکلی که در رسانه های مکتوب دیگر می بینیم، دچار اشکالاتی هست.
-جیمی ولز- ما آن آدمها (سردبیرها) را داریم. این در واقع یک جور سوء تفاهم است که اطلاعات در ویکی پدیا بدون نظارت منتشر می شود. ما در واقع افرادی را داریم که اطلاعات منتشر شده را با واقعیت می سنجند و با موشکافی سعی می کنند اطلاعاتی دقیق و بیطرف را در اختیار کاربران قرار بدهند.
-س- خیلی ها می گویند که افراد عادی نباید توان این را داشته باشند که اطلاعات یک دائره المعارف را تغییر بدهند و تغییرات آن باید توسط افرادی انجام بشود که دارای دانش هستند. پاسخ شما به این منتقدان چیست؟
-جیمی ولز- اتفاقی که می افتد این است که اگر فرد یا پدیده خاصی در دوره زمانی خاصی خیلی مورد توجه قرار بگیرد و احتمال انتشار اطلاعات غلط در مورد او بالا برود صفحه مورد نظر در مورد آن فرد یا پدیده، بطور موقت غیر قابل ویرایش می شود تا از آن دوره زمانی خاص گذر کنیم. اما معمولا کاری که ما می کنیم این است که صفحه اطلاعات مربوط به آن ها قابل ویرایش است، منتها توسط افراد خاصی که کاربر ویکی پدیا باشند و از زمان ثبت نام آن ها دست کم 4 روز گذشته باشد. این تا حد زیادی جلوی خرابکاری و تلف شدن وقت بقیه کاربران را می گیرد.
-س- شکی نیست وبسایت ویکی پدیا یکی از پر بیننده ترین وبسایت های دنیاست. یکی از پنج وبسایت پر بیننده دنیا. طبیعتا این امر با مسئولیت هایی همراه خواهد بود. آینده ویکی پدیا و مسئولیت آن را در قبال جامعه آنلاین در چند سال آینده چطور می بینید ؟
-جیمی ولز- برای من آینده ویکی پدیا شامل اضافه شدن زبانهای دیگر به مجموعه زبانهای ویکی پدیاست. همانطور که زبان فارسی به مجموعه زبانهای ویکی پدیا اضافه شده است. مدخل های ویکی پدیای فارسی اخیرا از صدهزار گذشته و مرتبا اضافه می شود. در حال حاضر زبان انگلبسی حدود 20% از مراجعات ویکی پدیا را به خودش اختصاص داده. ولی در ده سال آینده به جایی می رسیم که انگلیسی فقط 10% از مراجعات ما را تشکیل خواهد داد. ما در حال کار کردن روی کیفیت کارمان و دقت اطلاعاتمان هستیم. تمرکز ما روی انتشار اطلاعات دقیق تر و اساسی تر می رود. من دوستی دارم که هر دو زبان فارسی و انگلیسی را به خوبی صحبت می کند و به هر دو مسلط است. یک بار از او خواستم تا برای نمونه اطلاعات مربوط به انتخابات سال گدشته ایران را کلمه به کلمه و عینا برای من ترجمه کند. وقتی که نتیجه را دیدم کاملا راضی شدم. اطلاعاتی که به زبان فارسی در مورد انتخابات ایران در ویکی پدیا منتشر شده بود، به عنوان یک مثال حساس، واقعا بیطرف و دقیق بود و اینگونه نبود که یک فعال سیاسی طرفدار یک حزب یا عقیده خاصی آن را طرفدارانه نوشته باشد. بدون شک اشکال وجود دارد ولی خوشحالم که در وضعیت خوبی هستیم.

مجری ۱-(فرداد فرحزاد) مصاحبه ای بود با جیمی ولز بنیانگذار سایت ویکی پدیا. اگه مبالغه نباشد، میتوانم بگویم که من نصف سوادم را مدیون سایتی هستم که آقای......

مجری ۲ (فرناز قاضی زاده)- همه اینطورن. برای اینکه هر چیزی را که سرچ می کنید، معمولا اولین یا دومین گزینه ای که به شما می دهد، آن چیزی هست که از ویکی پدیا میارورد . جالب اینکه همه ما در تولید آن به هر حال نقشی داشته ایم. هر کسی چیزی را نوشته و یا تصحیحش کرده است. بنظرم ایده آن خیلی ایده جالبی است. خود آقای ولز میگوید که ده سال پیش وقتی که این ایده را مطرح کرده همه به او می خندیدند. جالب است که بدانیم نباید به هر ایده ای خندید.

منابع

‎«‏مصاحبه بخش فارسی بی‌بی‌سی با جیمی ولز بنیانگذار ویکی مدیا». ‏بی بی سی فارسی، ‏۰۶ آذر ۱۳۸۹