شورای امنیت طرح پرواز ممنوع بر فراز لیبی را تصویب کرد

از ویکی‌خبر، مرجع خبری آزاد
پنج‌شنبه ۲۶ اسفند ۱۳۸۹، ۱۷ مارس ۲۰۱۱، ۰۳:۳۰:۰۰ ق.ظ.


نقشهٔ نبرد داخلی لیبی؛ سبز: دولت قذافی، قهوه‌ای: مخالفان، زرد: درگیری در جریان.

شورای امنیت سازمان ملل در قطعنامه‌ای اجازهٔ برقراری منطقهٔ پرواز ممنوع و «هر گونه اقدام لازم» (کنایه از اقدام نظامی) برای محافظت از مردم لیبی را صادر کرد. جمعیت عظیمی در بنغازی مرکز مخالفان دولت قذافی که صحنهٔ رأی‌گیری را از نمایش‌گرهای خیابانی تماشا می‌کردند با صدور این رأی جشن و آتش‌بازی را آغاز کرده‌اند.

از ۱۵ عضو شورای امنیت ۱۰ کشور به این قطعنامه رأی موافق دادند و روسیه، چین، آلمان، هند و برزیل رأی ممتنع دادند. این قطع‌نامه پیشنهاد مشترک فرانسه، بریتانیا، آمریکا و لبنان بود.

برقرای منطقهٔ پرواز ممنوع از مدت‌ها پیش خواستهٔ مخالفان دولت قذافی بود. ارتش لیبی با استفاده از هواپیما به بمباران مواضع مخالفان پرداخته و آنان تقریباً هیچ دفاع مؤثری در برابر آن ندارند.

همزمان معمر قذافی اعلام کرده که به زودی امواج خروشان ملت برای نجات اهالی بنغازی از دست «اوباش مسلح» به این شهر خواهند آمد.

قذافی پیش از صدور این قطعنامه هشدار داده بود که «اگر دنیا دیوانه شود [اقدام نظامی علیه لیبی]، ما هم دیوانه خواهیم شد». دیپلمات‌ها از حملهٔ هوایی قریب‌الوقوع نیروهای فرانسوی، بریتانیایی و آمریکایی به لیبی خبر داده‌اند، البته قطعنامه شورای امنیت استفاده از نیروی زمینی را اجازه نداده‌است. وزیر دفاع لیبی هشدار داده که در صورت اقدام نظامی علیه این کشور تمامی حمل و نقل دریایی و هوایی در دریای مدیترانه، چه نظامی و چه غیر نظامی، در معرض ضدحملهٔ لیبی قرار خواهد گرفت.

نبرد بین انقلابیون و ارتش نیز همچنان در لیبی ادامه دارد. تلویزیون دولتی مدعی شده که نیروهای ارتش به حومهٔ بنغازی رسیده‌اند ولی مخالفان مدعی سرنگونی دو هواپیمای جنگی دولت شده‌اند. شهر زنتان در ۱۲۰ کیلومتری جنوب غرب طرابلس پایتخت لیبی هم که تحت کنترل معترضان است به محاصرهٔ نیروهای وفادار به قذافی درآمده و شورشیان اعلام کرده‌اند که خود را برای یک جنگ بزرگ و دفاع از شهر آماده می‌کنند. درگیری‌ها برای تسلط بر شهر اجدابیا دروازهٔ شرق لیبی و آخرین سنگر معترضان پیش از بنغازی نیز همچنان ادامه دارد.


منابع[ویرایش]